Nyström Reser

Mallorca dag 7

Kategori: Allmänt

Vinprovning x 2
 
 
Jo, så stod det på dagens agenda! 🍷
 
Första stoppet gjordes på Bodega Ramanya.
Det är en liten vingård som sköts av vår guide och hans mor och far.
De producerar inte så mycket vin men i alla fall så de kan livnära sig på det och ha det gott.
 
 
Vi fick en rundvandring i trädgården, där det bland annat stod en gammal vinpress.
 
 
Sen visade guiden oss de gamla gigantiska vintunnorna de använde förr i tiden, de var gjorda av olivträd men de slutade med dem på grund av att det träet är så kompakt så vinet inte kunde ”andas”. Numer använder man sig av fransk ek.
I det rektangulära hålet kröp man in när tunnan skulle rengöras för nästa tappning. Vi försökte få guiden att visa hur det gick till men han bara skrattade. 😂
 
 
De hade även ett museum med gamla grejer från Mallorca som hade funnits i familjen plus att de hade köpt en hel del. 
 
Det var oväntat att få se. 🙃
Här kommer ett axplock av bilder.
 
 
 
 
 
 
 
De hade även den sista äldsta vintunnevagnen de levererade vin med bevarad, den är från 1700-talets början. 
 
 
Sen var det dags att prova vin. 🍷
 
Fyra stycken fick vi prova, ett vitt, ett rosé, ett rött och ett dessertvin. Det vita, rosén och det röda var gjort på samma druva. Vita framställdes utan skalet, rosén med skalet inblandad i tre timmar och det röda framställdes med druva och skal inblandat i hela processen.
 
 
Om Lilla Frua var nöjd? Jajjemän! 😂
 
 
På väg ut från vingården passerade vi några vinstockar som de skördas mellan augusti och  september.
 
 
Lunch måste man ha och den intog vi i den lilla byn Santa Maria.
Vi delade på en pizza och drack varsin öl till, ölen kom in i frostade glas. 😍
 
 
Vi hade gångavstånd till nästa vingård och på trottoaren som vi gick på växte det apelsinträd. 🍊
 
 
Och fallfrukt! 😯
 
 
Behövde man tanka var det bara att stanna till vid trottoarkanten. 😱
 
 
Men parkera tätt kan dom de där Mallorcaborna! 🤪
 
 
Nästa vingård att besöka var Bodega Macia Batle.
 
 
Där vi först sprang förbi en rackarns massa vintankar.
 
 
Nästa stopp, tappningrummet, där de tappar 3000 flaskor i timmen. 🤩
I den här lådan rengjörs flaskorna invändig, torkas, tappas och korkas med kork från bland annat Portugal.
 
 
Här rengörs flaskorna på utsidan.
 
 
Sen far de vidare till etiketteteringsmackapären.
 
 
Det här är de viner de framställer, 1 miljon flarror om året. 
80% stannar kvar på Mallis, 20% går på export till Europa! 
Hur mycket vin dricker de per man på den här ön med nästan 900 000 invånare? 
 
 
Ville köpa hem en sån här manlig flaska, men fick jag det? 😡 Nope!
 
 
Deras reservavin lagras i tunnor i 18 månader, sen i flaskor i 18 månader innan de är klara för att drickas. Jädrar i mig vad med tunnor och flaskor det fanns! 

 
 
Vid rundvandringens slut var det äntligen dags för vinprovning igen! 🤗
Ett vitt, ett rosé, ett rött som var kanon och ett dessertvin.
 
 
Summan av kardemumman blev att vi köpte med oss två flaskor från första stället och tre flaskor från andra stället.
 
I morgon händer det säkert nya saker. God natt! 😘
 
 
 
Kommentera inlägget här: